Tekke ve zaviyeleri açma hazırlığı
Üsküdar Belediyesi kapıları tam 82 yıldır kilitli olan tekke ve zaviyeleri yeniden açmaya hazırlanıyor.
NTV
Güncelleme: 13:00 TSI 08 Şubat 2007 Perşembe
İSTANBUL - Belediye yetkililerinin iddialarına göre tekkeler kültür merkezine dönüştürülecek. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolde, amacına uygun eğitim veren mekanlar ibaresi kullanılıyor.
Üsküdar’daki Valide Sultan Tekkesi’nin kapısı diğer tekkeler gibi 82 yıldır kilitli... 1925 tarihinde yürürlüğe giren 677 sayılı yasa ile tekke, zaviye ve türbeler kapatılmıştı.
Ancak, Üsküdar Belediyesi bölgede sayıları 8’i bulan tekke ve zaviyenin kilitlerini açıyor. Belediye yetkililerine göre amaç, 2010 yılında kültür başkenti olacak İstanbul’un tarihi yapılarını restore ederek, geçmişin izlerini korumak...
Vakıflar Müdürlüğü ile ortak bir protokol imzalayan Üsküdar Belediyesi tekkelerin sahibi olurken, protokolde bu mekanların amacına uygun eğitim merkezi olacağı belirtiliyor.
Üsküdar ilçe meclisinde de oybirliği ile kabul edilen karar ile restorasyon çalışmaları bir an önce başlayacak.
Cumhuriyet Halk Partili meclis üyeleri ise nasıl eğitim verileceğinin belli olmadığını dile getirerek, “Bizim iddiamız, burada ne yaparsanız yapın, buranın ismi kamuya mal olmuş isimlerdir ve bu isim de tekkedir. Çocuk eğitimini tekkede aldığını söylüyor. İşte itirazımız bunadır” görüşünü savundular.
CHP’li meclis üyeleri belediyenin açmaya hazırlandığı tekkeler konusunda yargı yoluna başvuracaklarını söylüyor.